Szűrés

Márka
Méret
Nem
Sportág
Szín
Felhasználási cél
Felhasználói szint
Ár
2 300 Ft - 19 500 Ft

Tanúsítvány

SSL Certificate

Kategóriák

TOP termékek

Termékajánló

Hírlevél

Pénznem váltás

Házhozszállítás

20.000 Ft felett ingyenes

Szűrés

Nem

Úszószemüvegek

Fő kategória >Úszószemüvegek

Az úszószemüveg fontos szerepe, hogy védje a szemet az uszodai fertőtlenítő vegyszerektől és a víz alatt szabad szemnél jobb látást biztosítson. Szemüveg választásnál az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

 1. Milyen szintű használat a cél: fitnesz úszás, edzés vagy versenyzés?
 2. Milyen az arcunk formája és milyen méretű és alakú a szemüregünk?
 3. Milyen alakú és méretű az orrunk?
 4. Milyen fényviszonyok között szeretnénk használni?

Hasznos tanácsokat lejjebb olvashat...


prev
next


prev
next

Sorrend:

1. Milyen szintű használat a cél: fitnesz úszás, edzés vagy versenyzés?

 • Fitnesz úszásnál feltételezhető, hogy az úszó sebessége nem nagy, nincs fejes ugrás és a fordulók utáni elrugaszkodás ereje sem jelentős. Ebben az esetben megfelelnek az egypántos, oldalsó pántrögzítővel ellátott modellek. Az egypántos szemüveget könnyeb felvenni (10 éven aluli gyerekeknél ez fontos szempont). Az oldalsó pántrögzítő -közvetlenül a lencse mellett- nagy ellenállású rész, ezért fejes ugrásnál és a fordulók utáni elrugaszkodáskor az ilyen modellek könnyen lefordulnak a szemüregről, de a fitnesz úszásnál ilyen helyzetek ritkán fordulnak elő.
 • Edzésnél nagy az úszó sebessége, van fejes ugrás és erős elrugaszkodás a fordulók után, ezért az edző szemüveg pántjának rögzítése semmiképpen ne legyen oldalt, hanem hátul a tarkó közepén, így kisebb a valószínűsége, hogy a szemüveg a nagy sebességnél lefordul a szemüregről. A pánt szempontjából lehet egypántos szemüveggel is edzeni (10 éven aluli gyerekeknek könnyebb felvenni szülői segítség nélkül), de a kétpántos szemüveg stabilabban rögzíti a lencséket a szemüregben, viszont ezt nehezebb felvenni és elrendezni. Edzőszemüvegnél további fontos szempont a maximális kényelem, mert egy rosszul választott szemüveg egy 2 órás edzés alatt komoly fájdalmakat tud okozni.
 • Versenyzéshez a legfontosabb a stabilitás és a legkisebb közegellenállás elérése. Ennek érdekében kizárólag a kétpántos, hátsó pántrögzítő szemmel ellátott szemüveg javasolt. A vékony pánttal ellátott modelleknél a pántokat össze is lehet csomózni (nem fontos a rögzítő szem használata) ez a legbiztosabb megoldás, a profik így csinálják. Az áramvonalasság miatt a hidrodinamikailag jól megtervezett kis ellenállású lencséket érdemes választani. Medencei versenyszámok időtartama rövid, ezért a kényelem nem a legfontosabb szempont, viszont nyíltvízi versenyek hosszú időtartama miatt a kényelem is legyen fontos szempont a választásnál. Versenyzésnél a pántokat nagyon szorosra kell állítani, ha edzésre ugyanazt a szemüveget használjuk, mint versenyzésre, akkor erre figyeljünk oda, hogy versenyen nem a kényelem, hanem a stabilitás és a biztonság a fontos! Célszerű tartani egy edző és egy verseny szemüveget külön pántbeállításokkal, edzésre lazább-kényelmesebb, versenyre nagyon szoros beállítással.

2. Milyen az arcunk formája illetve milyen méretű és alakú a szemüregünk?

 • Általános szabály, hogy a keskeny arcú, kis szemüregű embereknek a kisebb lencséjű, a széles arcú és nagy szemüregű embereknek pedig a nagyobb-hosszúkás lencséjű szemüvegek a megfelelőek.
 • A megfelelő alakú és méretű lencsét legjobb felpróbálással kiválasztani. A próbát úgy kell elvégezni, hogy az EGYIK lencsét az egyik szemüregünkre "cuppantjuk" úgy, hogy nem rögzítjük a szemüveget a pánttal a fejünkhöz. Ha a lencse így feltapad a szemüregben, akkor az megfelelő méretű és alakú. Fontos, hogy a lencsének "cuppania" kell a bőrhöz! Azért csak egy lencse kipróbálásával kell lencsét választani, mert, ha két lencsét akarunk a szemüregeinkhez rögzíteni, akkor a tapadás sikerét befolyásolja az orrpánt és a fejpánt beállítása is. Számtalanszor előfordul, hogy a lencse tökéletesen illeszkedne a szemüreghez, csak nem jó az orr és/vagy fejpánt beállítás, ezért nem sikerült a szemüregünkhöz tapadnia.

3. Milyen alakú és méretű az orrunk?

 • A lapos orrnyergű emberek szerencsés helyzetben vannak, mert a legtöbb szemüveg orrpántja jó nekik.
 • A magas orrnyergű embereknek szinte soha nem lesz jó a nem állítható orrpántú szemüveg, de a legtöbb esetben az állítható, kemény orrpánt is belevág az orrnyergükbe, illetve az orrpántot felfelé kényszeríti az orrnyereg, ezért az orrpánt a lencsét folyamatosan elemeli a szemüregtől, emiatt a szemüvegbe mindig beszivárog a víz. Az alábbi megoldások működnek:
  • Cserélhető orrpánt különböző méretű és alakú orrpánttal. Általában 3-4 orrpánttal csomagolják ezeket a modelleket és az egyik orrpánt széles és nagy ívű is, ez lesz a jó.
  • Lágy orrpánt
   • Lapos gumi szalag
   • Erős cérna átfűzve egy gumicsövecskén. A cérna anyaga fontos, a komoly gyártók kevlar cérnát használnak, ami egyrészt nem szakad el, nem foszlik szét, másrészt könnyen be lehet fűzni a lencsén található lyukba. Ha valaki nem akar szenvedni a cérnával, vegyen Speedo, Arena vagy Jaked szemüveget, az áruházi szemüveg cérnája szétfoszlik és nem lehet befűzni.
   • Ezeket a megoldásokat lehet megtalálni a Swedish modelleknél (szinte minden gyártónak van egy ilyen modellje, pl. Jaked Spy, Speedo Swedish, Arena Swedix), de ilyen a Speedo Fastskin, Arena Cobra, Arena Cobra Ultra, Arena X-Vision is.

4. Milyen fényviszonyok között szeretnénk használni?

 • Gyenge megvilágítás esetén a színtelen, a sárga vagy a kék lencse a javasolt.
 • Erős uszodai reflektor megvilágítás esetén a sötét szürke, bíbor vagy a piros lenycse a megfelelő. Szóba jöhetnek még a tükrös változatok is, kék-, sötét szürke-, piros alapszínek + tükröző réteg.
 • Nyílt vízi versenyre az erős napfény miatt mindenképpen a tükröző réteggel bevont lencsék a jók ("mirror" változat), ilyenkor a szem védelme a káros sugárzástól is fontos szempont. A barna és rózsaszín lencsékkel lehet a legélesebben látni távolba, illetve a sötétkék- és bíborszínű lencsék szűrik ki a vízfelszínen a nap vakító ragyogását, ami szintén hasznos a nyítvízi úszásnál.